Blog



Zeytinyağının faydaları nelerdir ?

post img
Paz, Eki 20

Zeytinyağının insan sağlığına olan mucizevi etkileri

Ülkemizde bolca yetişen zeytinin çekirdekleri ile birlikte sıkılması ile elde edilen zeytinyağı, “doğanın eczanesi” ya da "doğanın mucizesi" olarak adlandırılabilecek kadar faydalı bir gıdadır. Yeşilimsi-sarımtırak renklerde olanı makbuldür. Saflık derecesi arttıkça, rengi de koyulaşır. Ticari olarak natürel (sızma), rafine ve riviera (karma) olmak üzere üç çeşit halinde satılmaktadır. En makbulünün sızma zeytinyağı olduğu kabul edilmektedir. Ülkemiz, dünya zeytinyağı üretiminde 7. sıradadır. Zeytinyağının faydalarını şöyle listelemek mümkündür:

Cilt, saç ve sindirim sistemi sağlığına ayrı ayrı faydaları vardır. Cildin kimyasal yapısı ve pH değerleri ile uyumlu olduğu için, hiçbir tahrişe neden olmaz. Cildi besler, doğal olarak nemlendirir ve yaşlanma etkilerini azaltır. Bir avokadoyu püre haline getirip zeytinyağı ile karıştırarak, son derece etkili ve doğal bir nemlendirici krem elde etmeniz mümkündür. Nitekim egzama tedavisinde dahi, zeytinyağı kullanılmaktadır.
Zeytinyağı, kuru saçların yumuşamasını ve düzleşmesini sağlar. Saç köklerini kuvvetlendirir. Bal ile birlikte karıştırarak, doğal bir saç maskesi haline getirebilirsiniz.
Sindirim sistemine son derece faydalıdır. Basur ve kabızlık tedavisinde kullanılır. Antioksidan özelliği sayesinde, bağırsakların temizlenmesine faydası olur.
Kan şekeri seviyelerini azaltır ve diyabete iyi gelir. Meme ve prostat kanseri riskini azalttığı, bilimsel çalışmalar ile ispatlanmıştır. Aynı zamanda kolesterol seviyelerini düşürdüğü de bilinmektedir.
Bordeaux Üniversitesi tarafından 5 yıl boyunca sürdürülen bir araştırmada, 65 yaş üstü kişilerde felç geçirme riskini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıkmıştır. Felç riski, zeytinyağı tüketen kişilerde %41 oranında daha azdır.
Doymuş yağ oranının düşük olması nedeniyle, kilo vermeye yardımcı olur.
Sabahları aç karna içilen bir yemek kaşığı zeytinyağı, kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının önüne geçer.
Yüksek oranda A ve E vitaminleri içerir, safra söktürücü etkisi vardır.
Zeytinyağı geniz akıntısı konusunda da oldukça faydalıdır. Geniz akıntısı olduğunda içilen zeytinyağı yapısındaki fenolik bileşenler sayesinde,tahriş olan dokuya etki ederek,onun onarımını hızlandırır.
Bununla beraber zeytinyağı incir kürü kullananlar bilir ki zeytinyağının ve incirin bir araya gelmesiyle şifa dolu bir iksir ortaya çıkar. Zeytinyağı incir kürü yüzlerce senedir insan sağlığına fayda sağlamaya devam etmektedir.
En çok merak edilen konulardan birisi de " Zeytinyağı kulak çınlamasına iyi gelir mi ? ya da " Zeytinyağı kualağa damlatılır mı ?" Elbette damlatılır.Zeytinyağı: Özellikle kulak enfeksiyonlarında temizleyici rol oynar. Zeytinyağı ayrıca kulak içinde uğultu hissini durdurmaya yardımcı olabilir,kulak pisliğinden oluşmuş sertleşmiş kulak sıvısını yumuşatarak onun kulaktan daha rahat atılmasına yardımcı olur . Kulak içine 1-2 damla damlatarak uygulanabilir.  Olivkoy soğuk sıkım sızma zeytinyağı  sadece yemeklerde değil sağlığın korunması gereken alanlarda da oldukça faydalıdır.
Her yörenin kendine has zeytinyağı dokusu bulunur. Örneğin milas zeytinyağı ile Küçükkuyu zeytinyağı arasında farklar olur. Olivkoy Küçükkuyu'nun kendine has aroması bulunan enfes tadı koruyarak lezzeti yerinde zeytinyağı arayışiında olan insanlara hizmet etmektedir.

Zeytinyağının tarihçesi
Dört kutsal kitapta ve efsanelerde adı geçen zeytin meyvesinin ve zeytinyağının ilk insandan beri bilindiği düşünülüyor. Yapılan araştırmalar İsrail’in kuzeyinde bulunan, MÖ. 5800’lerden kalma kil çanaklarda zeytinyağı tortusu olduğunu gösteriyor. Böylece ilk zeytinyağı üretiminin günümüzden yaklaşık 8 bin yıl önce yapıldığı bilinen bir gerçek demek hiç de yanlış olmaz. Deniz ticaretinin gelişmesi ve tarım devrimiyle birlikte zeytin ağacı ve zeytinyağı da tüm dünyaya yayıldı. İspanya, Gal eyaletleri ve İtalya’ya, Kanarya Adaları dahil neredeyse bütün Akdeniz’e, Marmara’ya ve Karadeniz’in güneydoğu sahillerine kadar yayılan zeytin ve zeytinyağının ilk ticaretine ilişkin bilgiler ise Sümer kent devletlerinden biri olan Marililere ait Mari belgelerinde geçiyor. Bu belgelerde Halep şehrinden ihraç edilen zeytinyağları ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulunuyor. Belgelere göre o dönemde zeytinyağı fiyatları şarap fiyatlarından beş kat, susam yağı ve keten tohumu yağı fiyatlarından ise iki buçuk kat daha fazlaydı.

Antik Yunan’da yaşamış Hipokrat’ın yıkanamayanlara hiç olmazsa vücutlarını zeytinyağı ile ovmalarını tavsiye ettiği biliniyor. O dönemde sporcular, kaslarını yumuşatıp parlatmak için zeytinyağı kullanıyordu. Panathenaia Şenlikleri’nde birinci olanlar da Akropolis’teki kutsal sayılan zeytin ağaçlarının zeytinyağlarını kazanıyordu. Tüm bunlar elbette çok eski dönemlerden beri zeytinyağının ne kadar değerli ve hatta kutsal

Zeytinyağı nasıl saklanır?
İçinde insan sağlığı için çok önemli bileşenler barındıran zeytinyağının nasıl saklanması gerektiği konusu apayrı merak konusu. Öncelikle bilmek gerekir ki zeytinyağı şu üç şeyi sevmez,bunlardan zeytinyağını korumak gerekir.: Işık,sıcaklık ve hava ile temas.Zeytinyağı bekledikçe bozulabilen bir besin. Bu yüzden satın aldıktan sonra birkaç ay içinde tüketmek gerekiyor. Zeytinyağını plastik ya da açık renkli cam şişeler yerine koyu renkli cam şişelerde saklamak gerekiyor çünkü ışık, zeytinyağının kısa sürede bozulmasına yol açıyor. Özellikle taş baskı zeytinyağlarının ağzı sıkıca kapatılıp serin ortamda, güneş ışığından ve ısıdan uzak bir yerde saklanması gerekiyor. Koyu renkli cam şişler ya da laklı tenekelerde saklamak zeytinyağının içindeki minör bileşenleri korur ve insan sağlığına faydalı olmasını sağlar.

Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com