Blog



Zeytinyağının Ruh Sağlığı Üzerine Etkileri

post img
Çar, Ara 11

Bağırsaklarımızın ikinci beynimiz olduğunu biliyor muydunuz ? Kroonik yorgunluk,depresyon,halsizlik vb şikayetler ilk etapta psikolojik vala gibi görünse de bu tür  şikayetlerin çoğunlukla bağırsaklarımızda olan mikrobiyota ile doğrudan ilgilidir. Nasıl beslendiğimiz vücut yapımızdaki yağ kütlesi ile ilgili değildir sadece. Tüketilen besinler bağırsaklarımızda bulunun trilyonlarca bakteriyi besleyerek onların vücudumuz lehine çalışmasını destekler. Eğer sağlıklı ve doğal beslenme yoksa bu durumda bu bakteri florası gelişemez ve olumsuz neticelere neden olur.

Yediklerimizle psikolojimiz arasında bir ilişki vardır.Hatta bir sözde ‘ne yersen o’sun’denilmiştir. İnsanın duygudurumu ve beslenmesi arasındaki bu ilişki hem beden sağlığını hem de ruhsal sağlığını doğrudan etkilemektedir.Mutsuzluk duygusunun hakim olduğu zamanlarda insanlar aşırı yemeye özellikle de stres azaltan yiyeceklere yöneldiği görülür.Bu durum,içinde bulunulan duygusal sıkıntıya verilen bir tepkidir. Çünkü insanlar yoğun stres ya da mutsuzluk halinden sıyrılıp hızla rahatlamak ister,bu sebepten şekerli ve karbonhidrat bakımından zengin yiyeceklere ihtiyaç duyar.Yüksek karbonhidrat, şeker ve yapay besin değerleri içeren işlenmiş gıdalar stres hormonu olarak bilinen epinefrin dalgalanmalarına neden olur.Yani mutsuz iken çok miktarda pilav,makarna,çikolata ya da ekmek tüketmek kişiye anlık olarak kendini iyi hissettirirken sonuç itibari ile keskin insülin değişimlerine ve beden sağlığının bozulmasına neden olur.Yüksek oranda rafine edilmiş karbonhidrat ve şeker içeren gıdalar kişide stres oluşumuna neden olabilir yani aslında işlenmiş bu gıdalar insanın duygu durumuna (epinefrin dalgalanması) etki ederek, kişinin kendini mutsuz hissetmesine neden olabilir, bir nevi kısır döngüye meydana gelir. Bağırsak mikroboyatamız ve burada yaşayan mikroorganizmalar beslenmemize göre şekillenir.Örneğin depresyona girmiş bazı kişilerin bağırsak mikroboyatasında bazı bakteri türlerinin sayısının daha çok olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmalarda da görüldüğü gibi söz konusu depresyon ya da bazı psikolojik sıkıntılar bir beyin rahatsızlığı olsa da,belki de herhangi bir ilaç kullanmadan, beslenme alışkanlığımızda yapacağımız bir takım değişiklikler ve iyileştirici etkiler ruh sağlığımız üzerinde koruyucu etkiler gösterebilir.Depresyona girmiş,umudunu kaybetmiş insanlar bilinçaltında ya da geçmişinde yaşadığı bazı travmatik olayların etkisinde olabilirler ancak bu her zaman böyle olduğu anlamına gelmemektedir.Bazen işlenmiş gıdaları terk etmek, doğal olan gıdaları kifayet miktarınca tüketmek hem beden hem de ruh sağlığımıza iyi gelebilir.

Edirne’de bulunan ve Sultan II.Bayezid tarafından 1652’de inşa ettirdiği Darüşşifa’ya gidenler görmüşlerdir.Bu hastanede akıl ve ruh sağlığında sorun yaşayan insanların tedavi edildiği bölümler vardır.Bazı odalarda su,bazılarında müzik ile tedavi edilirken bazılarında da bazı hayvan etleri (geyik eti) ve bitkilerle insanların ruh sağlığına kavuşması sağlanmıştır.Ve oradadaki kaynaklarda da yazıldığı gibi insanın yedikleri ruh sağlığı üzerinde doğrudan etkilidir. Bu konuyla ilgili bir araştırmayı daha sizlere paylaşmak isteriz; 2010’da yapılan bir araştırmanın sonuçları doktorların dikkatini daha fazla çekti. Zeytinyağı, deniz ürünleri ve fındık, ceviz gibi yemişleri içeren Akdeniz diyeti ile bol hazır gıdanın tüketildiği Batı diyetinin vücudu nasıl etkilediği kıyaslandı. 10 bin kişiyi kapsayan bu çalışmada sadece kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıklar değil ruh sağlığı da incelendi. Akdeniz diyeti uygulayanlarda depresyon riskinin yarı yarıya azalmış olduğu görüldü.İngiltere, Avustralya ve ABD’de yapılan benzer araştırmalar da bu verileri doğruladı. Hazır gıda ürünleri ile vücutta artan sitokin proteini ve depresyon arasındaki bağlantı tekrar ortaya kondu. Zeytinyağı, sebze ve şarap içeren diyetin iltihabı azalttığı ve şekerli içecek, işlenmiş tahıl ürünleri ve kırmızı et içeren diyete oranla depresyon riskini yüzde 40 oranında düşürdüğü görüldü.

Zeytinyağı Beden ve Ruh Sağlığınızı Korumaya Yardımcı Olur !

Zeytinyağının içindeki minör bileşenler (oleocanthal,polifenol,squalen vb) insan sağlığını doğrudan etkiler. Sindirimi midede başlayan zeytinyağı ince bağırsağa geldğinde buradaki trilyonlarca bakteriyi besleyerek,mutluluk hormonları olan endorfin salgılanmasını tetikler. Ve böylelikle tüketici tokluk hissinin yanında kendini daha zinde hisseder.

Toparlaycak olursak,doğal beslenmek ve az yemek insanın hem bedenine hem de ruhuna faydalıdır. Özellikle akdeniz beslenme tarzının vazgeçilmezi olan soğuk sıkım zeytinyağı tüketimi her yönü ile şifa kaynağıdır. Beslenme alışkanlığımızda her gün zeytinyağı tüketimine yer verdiğimizde kendimizi iyi hissedeceğimiz kesin. Zeytinyağı içindeki minör bileşenlerle sağlığımızın sağlık bekçiliğini yaparken,ruh sağlığımıza da dolaylı olarak pozitif etkileri olmaktadır. Düzenli olarak zeytinyağı tüketerek siz de kendinize değer verebilirsiniz.

Olivkoy Zeytinyağı olarak insan sağlığına değer veriyor, zeytini koruyarak sıktığımız soğuk sıkım sızma zeytinyağı çeşitlerimiz ile müşterilerimizin sağlığına değer, damak tadına zenginlik katıyoruz. Zeytin Bakkal markamız ile de sadece zeytinyağı değil, zeytin ve doğal ürünleri insanlara ulaştırarak onların daha sağlıklı ve zinde hissetmeleri için destek sağlıyoruz.

Olivkoy Sızma Zeytinyağı © 2019 | Tasarım ve Yazılım :® Erginyazilim.com